UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - SOSYAL BİLGİLER 6. SINIF
ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM SPOT BİLGİLER 5. ÜNİTE www.sadikuygun.com.tr 112 © SADIK UYGUN YAYINLARI © Videolu çözümler için QR kodu okutunuz. ÖĞRETEN TEST 45 1 Doğu Anadolu Bölgesi’nde çayır- ların varlığına bağlı olarak büyük- baş hayvancılık yapılmaktadır. Buna göre, aşağıdaki sanayi kollarından hangisinin Doğu Anadolu Bölgesi’nde gelişmesi beklenemez? SB.6.5.1. A) Et ve süt ürünleri B) Deri sanayisi C) Dokuma sanayisi D) Demir-çelik sanayisi (Spot 4'e göre) 2 I. Sulama II. Gübreleme III. Tohumu üç yıl kullanmadan bekletme IV. Makine kullanımı Verilenlerden hangisi tarımda verimliliği olumsuz yönde etki- ler? SB.6.5.1. A) I B) II C) III D) IV (Spot 2'ye göre) 3 I. Doğu Anadolu Bölgesi'nde büyükbaş hayvancılık, II. Akdeniz Bölgesi’nde kıl keçisi yetiştiriciliği, III. İç Anadolu Bölgesi'nde kü- çükbaş hayvancılık, IV. Karadeniz Bölgesi’nde ....?..... yapılmaktadır. Buna göre "?" ile gösterilen yere hangisi getirilmelidir? SB.6.5.1. A) balıkçılık B) merinos koyunu C) küçükbaş hayvancılık D) ipek böcekçiliği (Spot 5'e göre) 4 I II III IV Numaralandırılmış yörelerden hangisinde kümes hayvancılığı daha fazla gelişmiştir? SB.6.5.1. A) I B) II C) III D) IV (Spot 4'e göre) 5 Aşağıda tarım ürünleri ve en çok yetiştirildiği bölgeler eşleştirilmiştir. Akdeniz Bölgesi Portakal Marmara Bölgesi Ayçiçeği Güneydoğu Anadolu Bölgesi Pamuk Karadeniz Bölgesi Muz Buna göre verilen eşleştirmeler- den hangisi yanlıştır? SB.6.5.1. A) B) C) D) (Spot 3'e göre) 1 Türkiye, doğal ve beşeri kaynaklar bakı- mından zengindir. Bu kaynaklar ekonomik fa- aliyetleri geliştirmiştir. 2 Toprağa dayalı geli- şen ekonomik faaliyet- ler tarım ve hayvancı- lıktır. İklim çeşitliliğinin fazla olması, tarım ürü- nü çeşitliliğini artırmıştır. Ayrıca gübreleme, sula- ma, tohum ıslahı, maki- neleşmenin artması ile tarımsal verim artmak- tadır. 3 • Ayçiçeği, pirinç Marmara’da, • Çay ve fındık Ka- radeniz’de, • Tahıl İç Anado- lu’da, • Pamuk, Antep fıstığı Güneydoğu Anadolu’da, • Zeytin, incir, üzüm, tütün Ege’de, • Kayısı Doğu Ana- dolu’da, • Turunçgil, muz, sebze Akdeniz Bölgesi’nde yetiş- tirilen bazı ürün- lerdir. 4 • Küçükbaş hayvan- cılık, bozkırların bulunduğu karasal iklim bölgelerinde, • Akdeniz kıyılarında kıl keçisi yetiştiriciliği, • Çayırların bulundu- ğu alanlarda büyük- baş hayvancılık, • Marmara Bölgesi’n- de kümes hayvancı- lığı, • Bitki örtüsü çeşitli- liğinin fazla olduğu yerlerde arıcılık, • Dut ağacının olduğu yerlerde ipek böcek- çiliği gelişmiştir.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=