UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF

© SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI 135 UYGUN SOSYAL BİLGİLER 5 SPOTLU SORU BANKASI KONU TESTİ ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM Ünite 5 SPOT BİLGİLER 72 Üretim, Dağıtım ve Tüketim Ağı 1 1 2 3 4 İklim şartları üretim faaliyetleri üzerinde doğrudan bir etkiye sa- hiptir. Kış mevsiminin sert geçtiği, kar yağışlarının fazla olduğu yer- lerde üretim miktarı azdır. Buna göre, haritada numaralan- dırılmış bölgelerin hangisinde iklim şartlarının üretim faaliyet- leri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu söylenebilir? SB.5.5.4 A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 (Spot 6’ya göre) 2 Verimli topraklar tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı yerlerdir. Örneğin; tarıma elverişli verimli toprakların bulunduğu Hollanda, Fransa ve Kanada gibi ülkelerde tarımsal üretim fazladır. Verilen bilgilere bakılarak aşağı- daki yargılardan hangisine ula- şılabilir? SB.5.5.4 A) Beşerî faktörler üretim faaliyet- leri üzerinde etkilidir. B) Tarımsal üretim her ülkede ya- pılamaz. C) Doğal faktörler üretim faaliyet- leri üzerinde etkilidir. D) Dünyada tarımsal üretimin en çok yapıldığı ülke Hollanda’dır. (Spot 6'ya göre) 3 Aşağıdakilerden hangisi üretim, tüketim ve dağıtımı etkileyen be- şerî faktörlerden biridir? SB.5.5.4 A) Yer şekilleri B) Su kaynakları C) İklim koşulları D) Nüfus miktarı (Spot 7'ye göre) 4 I. İklim II. Yeryüzü şekilleri III. Ulaşım şartları IV. Nüfus miktarı Yukarıda verilenlerden hangile- ri üretim, dağıtım ve tüketimi et- kileyen doğal faktörlerdendir? SB.5.5.4 A) Yalnız I B) I ve II C) II ve IV D) III ve IV (Spot 6'ya göre) 5 Günümüzde teknolojinin gelişimi üretim, dağıtım ve tüketim yapıla- rında bir farklılaşmaya yol açmıştır. Buna göre aşağıda verilen gör- sellerden hangisi teknolojinin üretim, tüketim ve dağıtıma etki- sine örnek gösterilebilir? SB.5.5.4 A) B) C) D) (Spot 7’ye göre) 4. Mal ve hizmetlerin kul- lanılması aşamasına tüketim adı verilir. Ör- neğin; marketten alış- veriş yapan insanların ve bir restorantta ye- mek yiyen insanların tüketim yaptığı söyle- nebilir. 5. Üretim, dağıtım ve tü- ketim etkinlikleri birçok faktörden etkilenir. Bu faktörler doğal ve be- şerî olmak üzere ikiye ayrılır. 6. Doğal faktörler doğa- da kendiliğinden mey- dana gelen şartlardır. İklim, yeryüzü şekilleri, su kaynakları, bitki ör- tüsü buna örnek gös- terilebilir. 7. Beşerî faktörler insan- lar tarafından oluştu- rulur. Buna nüfus mik- tarı, ulaşım şartları ve teknolojik gelişmeler örnek gösterilebilir.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=