UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF
KÜLTÜR VE MİRAS SPOT BİLGİLER 2. ÜNİTE © SADIK UYGUN YAYINLARI © Videolu çözümler için QR kodu okutunuz. 53 UYGUN SOSYAL BİLGİLER 5 SPOTLU SORU BANKASI 1 Misafirperverlik bizi biz yapan, asır- lardır süren kültürel değerlerimiz- dendir. Evimize gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya çalışırız. Buna göre, aşağıdaki kişilerden hangisinin Türk misafirperverliği- ni yansıttığı söylenemez? SB.5.2.5 Zeynep A) B) C) D) Arda Sude Berkay Evimize gelen misa- rlere kolonya suna- rım. Evime gelen misa rler rahat etsin diye onları tek başına bırakırım. Dün akşam evimize gelen komşularımı- za yemek ikramında bulunduk. Geçen hafta evimize yatılı gelen misa- rlere evimizin en geniş odasını verdik. (Spot 6’ya göre) 2 Kağıt mendiller, yakın zamanda hayatlarımıza girdi. Neredeyse herkesin evinden, çantasından eksik olmaz. Ancak kâğıt men- dillerden önce renk renk kumaş mendiller taşırdık. Bu durum aşağıdakilerden han- gisinin göstergesidir? SB.5.2.5 A) Kültürel ögelerin zaman içinde değişikliğe uğrayabildiğinin B) Türk milletinin kültürüne sahip çıktığının C) Türk milletinin israftan kaçındı- ğının D) Türkiye’de toplumun değerleri- ne sahip çıkılamadığının (Spot 2 ve 7’ye göre) 3 Türk kültürüne ait birçok öge geç- mişten günümüze süreklilik gös- termiştir. Bu ögeler zaman içinde bazı değişikliklere uğrasa da gü- nümüzde varlığını sürdürmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu kültü- rel ögelerden biri değildir? SB.5.2.5 A) Kırkpınar Yağlı Güreşleri B) Düğün merasimleri C) Yılbaşı kutlamaları D) Kız isteme merasimleri (Spot 4’e göre) 4 Aşağıda, 1555 yılında Osmanlı topraklarını ziyaret eden bir elçi- nin yazdıklarına yer verilmiştir. Türkler gayet az yerler. Sofra zev- kine pek az düşkündürler. Bir par- ça ekmekle beraber tuz, soğan ve yoğurt bulurlarsa yemek için başka şey aramazlar. Yoğurt hem besle- yici hem de hazmı kolaydır. Ker- vansarayların hepsinde bu yoğurt mutlaka bulunur. Üzüm, vişne gibi kuru yemişleri sıcak suda kaynatıp toprak tabaklar içine koyarlar. Busbecq, Türkiye’yi Böyle Gördüm, s.24. Bu elçinin sözlerine bakılarak, I. Türk mutfağında bulunan yiye- cekler geçmişten günümüze süreklilik göstermiştir. II. Türk mutfağı, başka ülkelerin mutfak kültürüne ilham kayna- ğı olmuştur. III. Türkler gösterişli yemekler ye- mekten kaçınmışlardır. yargılarından hangilerine ulaşı- labilir? SB.5.2.5 A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III (Spot 5’e göre) ÖĞRETEN TEST 19 5 Türklerin dünya mutfa- ğına kazandırdığı yoğurt ve ayranı binlerce yıldır tüketiyoruz. 6 Misafirperverlik bizi biz yapan, asırlardır süren kültürel değerlerimizden- dir. Evimize gelen misafir- lerimizi en iyi şekilde ağır- lamaya çalışırız. Onlara ikramlarda bulunuruz. 7 Özellikle kış mevsi- minde yanımızdan eksik etmediğimiz kâğıt men- dillerin kullanımı çok es- kilere dayanmıyor. Kâğıt mendillerin yaygınlaşma- sından önce renk renk, desen desen kumaş men- diller kullanılırdı. 8 Selamlaşmak, insan- larla iletişimimizin ilk adı- mıdır. Selam şekli ve dili kişiden kişiye, yöreden yöreye farklılık göstere- bilir. “Günaydın”, “mer- haba”, “iyi günler”, “iyi akşamlar”, “iyi geceler” gibi ifadeleri gün içinde çokça kullanırız. Günü- müzde kullandığımız bu ifadelerin yanında geç- mişte “esen” sözcüğü de kullanılırdı. “Esen olmak” iyi olmak anlamına gel- mektedir. Geçmişten Günümüze Kültürümüz
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=