UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF
5. ÜNİTE www.sadikuygun.com.tr ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM 158 Videolu çözümler için QR kodu okutunuz. ÜNİTE DENEME SINAVI - 10 1 Sakarya’da geçimini sepetçilikle sürdüren Recai Usta, mesleğini dedesinden ve babasından öğrenmiş. Kendisinin de hevesle başla- dığı bu mesleği, yeni neslin düşük getirisi nedeniyle öğrenmek iste- mediğini ifade eden Recai Usta şunları anlattı: "Ben bu mesleği öğrendiğimde 8-9 usta vardı, şimdi 3-4 usta kal- dık. Sepette kullandığımız ağacın maliyetinin yüksek olması da bu mesleğin eskisi kadar yapılmamasında etkili oldu. Kazanılan para, verilen emeği karşılamıyor. Gelecek birkaç yıl içinde bu mesleğin ta- mamen yok olmasından korkuyorum.” Sepetçi Recai Usta'nın verdiği bilgilere bakılarak, I. Sepetçilik mesleği nesilden nesile aktarılarak günümüze ulaşmıştır. II. Sepetçilik mesleğine günümüzde gereken önem verilmemektedir. III. Sepetçilik mesleği yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. yargılarından hangilerine ulaşılabilir? SB.5.5.2 A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 2 Aşağıda, bir ekmeğin tarladan soframıza gelene kadar geçirdiği üretim, dağıtım ve tüketim aşamaları verilmiştir. Olgunlaşan buğdaylar tarladan hasat edilir. 1 4 5 2 3 Değirmende bazı işlemlerden geçirilen buğday, un hâline getirilir. Un, fırınlarda bazı malzemelerle karıştırılarak ekmek hâline getirilir. Marketten satın aldığımız ekmek, yemeklerin yanında insanların beğenisine sunulur. Fırınlarda paketlenen ekmekler kamyonlarla markete taşınır. EKMEK Bu aşamalardan hangi ikisinin yeri karşılıklı olarak değiştirilirse izlenen yol doğru olur? SB.5.5.5 A) 1 ve 2 B) 2 ve 4 C) 3 ve 5 D) 4 ve 5
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=