UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF
© SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI www.sadikuygun.com.tr 130 5. ÜNİTE: ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM 8. İstanbul Türkiye'de sanayinin en fazla geliştiği ilimizdir. İstanbul'da birçok sanayi kolunda hiz- met veren fabrikalar vardır. İstanbul'da sanayinin gelişmesinde aşağı- dakilerden hangisi daha etkili olmuştur? A) Ham maddeye yakın olması B) Ulaşımın kolay olması C) İklimin uygun olması D) Yer altı kaynaklarının fazla olması 9. Aşağıdaki öğrencilerden hangisi üretime katkı sağlamamıştır? Dişlerimi fırçalarken suyu kapatırım. Babamdan aldığım harçlı- ğın bir kısmını biriktirdim. Yaz tatilinde dedemin bah- çesinde çalıştım. Kullandığımız cam şişeleri geri dönüşüm kutusuna attım. A) B) C) D) 10. Zihni Derin Türkiye'de ilk kez Rize'de çay üre- timini gerçekleştiren kişidir. Zihni Derin, 1924 yılından itibaren Batum'dan getirdiği çay fide- lerini Rize'de yetiştirmeye başlamıştır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söyle- nemez? A) Türkiye çay üretiminde dünya birincisi- dir. B) Çay tarımı Cumhuriyet Dönemi'nde başla- mıştır. C) Zihni Derin çay tarımını başlatmıştır. D) Çay Gürcistan'dan getirilmiştir. 11. Aşağıdaki öğrencilerden hangisi bilinçli bir tüketici değildir? A) B) C) D) Aldığım ürünlerin son kullan- ma tarihine bakarım. Bir mal ucuzsa kalitesine bak- madan alırım. Gıda maddesi alırken üretim iznine bakarım. Öncelikle ihtiyacım olan ürün- leri satın alırım. 12. Aşağıda ham maddesi verilen eşleştirme- lerden hangisi yanlıştır? A) Süt - Peynir B) Portakal - Meyve suyu C) Ayçiçeği - Yağ D) Şeker Pancarı - Ekmek 13. Adana, Çukurova Bölgesi Türkiye'nin en önem- li tarım alanlarından biridir. Burada yılda iki kez ürün alınmaktadır. Üretilen bu ürünler fabrika- larda işlenmektedir. Buna göre Adana'da aşağıdaki meslekler- den hangisine duyulan ihtiyaç daha azdır? A) Gıda mühendisi B) Ziraat mühendisi C) Otel görevlisi D) Çiftçi
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=