UYGUN - PRATİK DEFTER - FEN BİLİMLERİ 5. SINIF

48 2. ÜNİTE: canlılar dünyası Aşağıda verilen ifadeler doğru ise başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. 1. Mikroskobik canlılar büyüteç ile gözlemlenir. 2. Mikroskobik canlılar havada, toprakta ve yiyecekler üzerinde bulunabilir. 3. Mikroskop, Fransız Bilim İnsanı Pasteur tarafından geliştirilmiştir. 4. Amip, öglena gibi canlılar mikroskobik canlılar sınıfına girer. 5. Bakteriler su damlacıkları ve hava ile uzun mesafe yolculukları yapabilir. 6. Besinleri dondurarak mikroskobik canlıların zararlı etkilerinden uzun süre koruyabiliriz. 7. Amip, mikroskobik bir canlıdır. 8. Mikroskobik canlıların tamamı zararlıdır. 9. En basit yapıya sahip mikroskobik canlılar bakterilerdir. 10. Mikroskobik canlılar, beslenme ve üreme faaliyetlerini gerçekleştirebilir fakat solunum yapamazlar. 56 Yoğurt nasıl yapılır? Bu etkinlikte yararlı bakterileri kullanarak sağlıklı, bağırsak dostu yoğurt yapıyoruz. Ne yapıyoruz? 1. Sütü tencereye boşaltalım ve orta ısıda kaynatmaya başla- yalım. 2. Sütün üzerinde köpükler oluşmaya başladığında tahta kaşık- la sütü karıştıralım. 3. Süt kaynarken kısık ateşte kaynamaya devam etmesini sağ- layalım. 4. Kaynayan sütü ısıtıcıdan indirelim ve soğumaya bırakalım. Burada sütün çok soğumamasına dikkat edelim. Bunun için serçe parmağımızı süte batırdığımızda hafif sıcaklık hisset- memiz gerekmektedir. 5. Bir kaseye ılık sütten bir miktar alalım. 2 yemek kaşığı yo- ğurdu ilave edelim ve çırpalım. Bu karışımı tenceredeki süte ilave edelim ve karışımı bir iki kere daha karıştıralım. 6. Tenceremizin ağzını kapatalım, battaniyemizi saralım. Uygun sıcaklıkta 6 saat kadar bekletelim. 7. Battaniyeyi yoğurdun üzerinden kaldıralım. 8. Bir gece buzdolabında bekletelim. 9. Yoğurdumuzu afiyetle yiyelim. Nelere ihtiyacımız var? • 1 L taze süt • 2 yemek kaşığı yoğurt • Tencere • Tahta kaşık • Isıtıcı • Battaniye Deney İzle Y D Y Y Y D D D D D www.sadikuygun.com.tr

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=