UYGUN - PRATİK DEFTER - FEN BİLİMLERİ 5. SINIF

44 2. ÜNİTE: canlılar dünyası Mikroskobik canlılardan bazıları zararlı, bazıları da yararlıdır. Pek çok hastalığa mikroskobik canlılar se- bep olur. Besinlerdeki mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelen olumsuz değişmeleri yavaşlatmak veya durdurmak için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler, 1. Isıl işlem uygulayarak saklama (konserve) 2. Dondurarak saklama 3. Kurutarak saklama 4. Fermente ederek saklama 5. Tütsüleyerek saklama 6. Kimyasal maddeler ve baharatlarla saklama olarak bilinmek- tedir. Mikroskobik canlılar ayrıca ölü bitki ve hayvan kalıntılarını parçalayarak onların toprağa karışmasını sağ- larlar. Böylece hem çevrenin temiz kalmasını hem de toprağın mineral maddeler bakımından zengin- leşmesini sağlarlar. Omurgalı hayvanların bağırsağında da yaşayabilen mikroskobik canlılar, sindirime yardımcı olurken B ve K vitaminini de üretirler. ➡ Vücudumuzdaki bakteri sayısı hücre sayımızdan fazladır. ➡ Ellerimizi sık sık yıkayarak ve hastalıklara karşı aşı yaptırarak bakterilerin zararlı etkilerinden koruna- biliriz. ➡ Besinlerin mikroskobik canlılar (bakteri vs.) tarafından bozulmasını önlemek için bazı yöntemler geliş- tirilmiştir. 1860’lı yıllarda Fransız Bilim İnsanı Pasteur, yaptığı deneyle mikropların kendiliğinden üreme- yip yiyeceklere havadan bulaştığını ispatlamıştır. Tetanos hastalığına neden olan mikroskobik canlı Tifo hastalığına neden olan mikroskobik canlı Verem hastalığına neden olan mikroskobik canlı Kolera hastalığına neden olan mikroskobik canlı www.sadikuygun.com.tr

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=