UYGUN - BİLGİLİ ÖN TEST - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF
www.sadikuygun.com.tr SADIK UYGUN YAYINLARI www.sadikuygun.com.tr www.sadikuygun.com.tr 5 Yaptıkları işler hakkın- da bilgi veren aşağıdaki kişilerden hangisinin yandaki ürünün üretim aşamasında yer aldığı söylenemez? SB. 5.5.4. B) A) D) C) Dikim atölyesinde çalışıyo- rum. Satış mağazasında çalışı- yorum. Kumaş boyama atölyesinde çalışıyorum. Pamuk tarlasında çalışıyo- rum. 6 1 2 3 4 Olgunlaşan domatesler tarladan top- lanır. Fabrika- larda işlene- rek salça hâli- ne getirilir. Elde edilen salçalar konserve kutularına konur ve paketlenir. Paketlenen salçalar satış noktalarına gönderilir. Market raa- rına yerleşti- rilen salçalar, müşteriler ta- rafından satın alınarak ye- meklerde kul- lanılır. Numaralandırılmış ifadelerin üretim, dağıtım ve tüketim ağıyla ilişkisi aşa- ğıdakilerin hangisinde doğru eşleşti- rilmiştir? SB. 5.5.4. 1 2 3 4 A) Üretim Dağıtım Tüketim Tüketim B) Tüketim Tüketim Dağıtım Üretim C) Dağıtım Üretim Tüketim Dağıtım D) Üretim Üretim Dağıtım Tüketim BİLGİ: Yakın çevreler incelendiğinde ekonomik faaliyet- ler değişiklik göstermektedir. Bunlara örnek olarak sanayi, hayvancılık ve ormancılık gösterilebilir. Bu faaliyetler so- nucunda insanlar çeşitli ürünler üretirler. Kullanılan temel ürünler sırasıyla üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarından geçmektedirler. Bir ürünün üretilmesi, dağıtılması ve tüketil- mesi birbirine bağlı adımlardır ve hep bu sıra ile gerçekleş- mektedirler. 7 Hayvan sayıları azaldı Türkiye’de son 15 yılda küçük ve bü- yükbaş hayvan sayısı önemli ölçüde azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verile- rinden yola çıkılarak yapılan değerlen- dirmeye göre, 1996 yılında 33 milyon 72 bin olan koyun sayısı 2010 yılına gelindiğinde 23 milyon 90 bine geriledi. Koyun sayısındaki oransal azalış yüz- de 30,2 oldu. Son 15 yılda ülkedeki koyun, keçi, sığır ve manda sayısı önemli ölçüde azaldı. Sığır sayısı 11 milyon 886 binden 11 milyon 370 bine düştü. Oransal olarak en fazla azalış, yüzde 78,4 ile tiftik keçisi türünde görüldü. Genel Ağ Haberi (Düzenlenmiştir.) Bu habere konu olan durumun aşa- ğıdaki sanayi alanlarının hangisi üze- rinde olumsuz etkiye yol açması bek- lenir? SB. 5.5.4. A) Et ve süt fabrikaları B) Şeker fabrikaları C) Konserve fabrikaları D) Bisküvi fabrikaları 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A B C D
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=