UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - MATEMATİK 12. SINIF
© SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI PROBLEMLER KONU TESTİ 4. ÜNİTE 2 SPOT BİLGİLER 237 UYGUN MATEMATİK – ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK 2. a) Kârlı Satış (Zam) %a kârla ( ) x x a x a 100 100 100 : : + = + x; kârlı satışlarda maliyeti, zamlı satışlarda ise etiket fi - yatını belirtir. b) Zararlı Satış (İndirim) %a zararla ( ) x x a x a 100 100 100 – : : − = x; zararlı satışlarda maliyeti, indirimli satışlarda ise etiket fiyatını belirtir. c) Aksi belirtmediği sürece kâr - zarar oranları maliyet üzerinden hesaplanır. Örnek: x'in %15 fazlası: x 100 115 : x'in %25 eksiği: x 100 75 : Örnek: Bir esnaf 60 TL'ye aldığı bir gömleği %10 zararla, 20 TL'ye aldığı bir kravatı %60 kârla satıyor. Buna göre, bu iki satış sonun - da mağazanın kâr - zarar du - rumu hakkında ne söylenir? Çözüm: Gömlek: 60 . 100 90 = 54 TL'ye satılıyor. Kravat: 20 . 100 160 = 32 TL'ye satılıyor. Alış fiyatları toplamı = 60 + 20 = 80 TL Satış fiyatları toplamı = 54 + 32 = 86 TL Bu iki satıştan 86 - 80 = 6 TL kâr edilir. 2. 40 kg buğdaydan %50'si kadar un, undan da ağırlığının %120'si kadar hamur elde edilmektedir. Buna göre 40 kg buğdaydan kaç kg ha- mur elde edilir? A) 16 B) 20 C) 24 D) 28 E) 32 (Spot 1'e göre) 3. %20 zararla 400 TL'ye satılan bir mal %30 kârla satılsaydı kaç TL'ye satılırdı? A) 450 B) 520 C) 560 D) 630 E) 650 (Spot 2'ye göre) 4. Bir depodaki suyun önce %40'ı sonra da kalanın %20'si kullanıldığında depoda 240 L su kalıyor. Buna göre, ilk durumda depodaki su kaç litredir? A) 400 B) 450 C) 500 D) 550 E) 600 (Spot 1'e göre) 5. Bir malın maliyet fiyatı, x TL'dir. Bu mal bir mağazada maliyet fiyatı üzerinden %20 kârla y TL'ye, bir başka mağazada ise y TL üzerinden %20 indirimle z TL'ye satılıyor. Buna göre x, y, z arasındaki sıralama aşağıdakilerden hangisidir? A) x > y > z B) y > z > x C) z > x > y D) y > x > z E) x > z > y (Spot 2'ye göre) 188 Yüzde ve Kâr - Zarar Problemleri 1. Aşağıda kavanoz içinde net ağırlığı 400 g olan bir krem çikolata verilmiştir. İçindekiler: Fındık %40, Süt %20, Kakao %15, Șeker %10, Yağ %5, Diğer %10 Krem çikolata üreten firma, içindeki süt oranını arttırarak daha sağlıklı hâle getirmek için fındık yüzdesini aynı tutup kakao, şeker ve yağ miktarlarını %15 oranında azaltıp yerine süt koyarak aynı ağırlıkta krem çikolata yapmayı planlamıştır. Buna göre, firma yeni yapacağı krem çikolatada süt miktarını yüzde kaç artırmış olacak- tır? A) 15 B) 17,5 C) 20 D) 22,5 E) 25 (Spot 1 ve 2'ye göre) © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI ©
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=